Sabtu, 30 Mei 2009

..kisah botol roket 4..

..dan kelas kimia itu kami menjadi lebih pakar.

Elektrod karbon, atau juga dipanggil graphit itu sangat mudah untuk dibawa keluar, apatah lagi wayar kerana ianya kecil sahaja. Tiada orang syak apa-apa, buat-buat tak tahu sudah.

..di bilik..

Saya susun bateri-bateri yang berpuluh-puluh itu menjadi litar siri dan selari (kira-kira 40 bateri terpakai dari walkman saya). Saya susun supaya menjadi kira-kira 12 volt, dengan ada bateri yang disusun selari supaya lebih banyak tenaga dihasilkan (saya letakkan kulit bateri yang dilipat dua supaya bateri itu seperti saling bersentuhan antara -ve dan -ve, dan +ve dan +ve) dan antara bateri atas dan bawah melalui litar siri. Saya gabung menjadi kira-kira 12 volt.

Bikar eksperimen yang masih ada etanol, asid nitrik dan toluene dari minggu lepas itu saya tuang dalam bekas plastik maggi yang sudah tidak dipakai. Kerana bikar itu akan diguna untuk proses elektrolisis.

Saya tuang asid nitrik dalam bikar, sambung wayar dan bateri, dan lihat apa yang terjadi.

Perlahan-lahan saya dapat lihat buaih-buih di elektrod graphite itu. Iniliah dia kali pertama eksperimen elektrolisis saya lakukan di luar makmal, rasa bermakna hidup ini bahawa saya pernah belajar membuat eksperimen itu apabila dapat mengaplikasikannya sendiri.

Saya tinggal dalam loker. Dan saya pergi makan malam, prep malam, sekali sekala saya tengok bikar itu, saya tidur waktu malam, pergi kelas besok pagi, dan pulang pada waktu petang. Saya buka loker, dan terkejut..

Cecair dalam bikar itu sudah tidak lagi jernih. Ianya berwarna perang, atau koko. Saya angkat elektrod karbon itu. Saya lihat elektrod itu terhakis, ya terhakis! Siapa kata elektrod karbon itu lengai, asid nitrik itu telah menghakisnya. Dan cecair dalam bikar itu menjadi perang saya rasa akibat sisa elektrod yang terhakis itu.

Wah ini satu penemuan yang menakjubkan. Asid nitrik itu menghakis elekktrod karbon yang kita belajar dalam eksperimen sebagai 'lengai'!

Jadi bagaimana mahu melakukan eksperimen ini? Bikar berisi asid nitrik, tabung didih tak boleh digunakan, takut jika meletup akan pecah dan kaca berselerakan. Saya pandang bekas maggi itu. Alkohol dan asid nitrik yang saya tuang semalam sudah tersejat. Sangat bahaya. Yang tinggal hanya cecair toluene, tetapi kali ini saya lihat lebih likat. Hmm kenapa ya? Saya lihat juga plastik bekas maggi itu sudah menipis, bagai dilarutkan toluene. Entahlah.

Jadi bagaimana mahu mencampurkan bahan-bahan itu?

Saya terpandang botol minuman, saya tak pasti ianya botol coke atau f&n orange, tapi saya tahu ianya minuman oren. Mungkin inilah jawapannya. Botol plastik lagi mantap. Boleh digoncang dengan kuat, tak seperti bikar atau bekas yang hanya boleh dikacau.

Saya masukkan asid nitrik yang 'pekat', alkohol dan toluene dalam botol itu.

..bersambung..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan