Rabu, 30 Disember 2009

..cerita lama, cerita kita..

..dan saya suka dengar bapa saya bercerita, macam-macam yang dia ceritakan, tentang kisah hidupnya, agama, sejarah, kisahnya semasa kecil-kecil, dan macam-macam.

Salah satu dari ceritanya yang saya ingat ialah kisah Seberang Perai. Ianya mungkin cerita tokok tambah atau cerita rakyat, ataupun cerita rekaan, tapi cerita ini membawa pengajaran yang besar kepada saya.

Kisahnya bermula apabila Sultan Kedah ingin membuat majlis kenduri kahwin ananda baginda. Apabila disebut kenduri istana ini, sudah tentulah makannya hebat-hebat dan diadakan selama berhari-hari. Namun dialkisahkan juga Sultan Kedah itu tidak cukup duitnya. Telahan saya mungkin kerana perang yang berpanjangan semasa itu atau juga keadaan negeri selepas diserang Siam.

Maka untuk mencari duit itu, Sultan Kedah pun memasanglah niat mahu menjual tanah. Orang yang terdekat yang mampu membeli tanah waktu itu adalah British yang mempunyai Pulau Pinang.

Maka Sultan Kedah pun menawarkan kepada British untuk menjual tanah dengan bayaran yang banyak untuk melangsungkan majlis perkahwinan itu.

Akan tetapi British ini membuat tipu helah, biasalah itu memang perangainya. British membuat syarat supaya tanah yang hendak dijual itu adalah sebesar mana letupan meriam didengari.

Maka apabila mendengar syarat British itu, Sultan pun berfikiran, takat manakah bunyi meriam yang hanya panjang dua hasta seperti yang kita tengok di monumen Francis Light itu dapat didengari apabila ditembak? Maka sesudah berfikir semasaknya akan luas tanah yang mungkin didengari apabila meriam ditembak, Sultan pun meletakkan harganya.

Apabila dipersetujui, maka perjanjian dibuat dan orang ditempatkan di negeri Kedah berhampirang Pulau Pinang itu untuk mendengar bunyi meriam British.

Maka tanpa disangka oleh Sultan, di Pulau Pinag itu sampailah sebuah kapal. Yang membawa sebuah meriam yang sangat besar, paling besar yang pernah dibuat yang diangkut oleh sebuah kapal sahaja. Meriam itu lebih besar dari meriam biasa, sehinggakan lubangnya sahaja dikatakan sebesar dua hasta.

Maka meriam itu pun ditembak. Maka akibat meriam yang teramat besar itu, bunyinya meluas sehingga menjadi sebesar Seberang Perai itu.

Namun di pantai merdeka, terdapat sebuah bukit. Akibat bukit ini yang menampan bunyi itu dari terus sampai ke kawasan yang lebih luas, bukit itulah menjadi kawasan terakhir meriam itu didengari. Maka bukit itupun dinamakan Bukit Meriam. Dan di kawasan bawahnya, hampir masuk ke negeri Perak, dan itulah sempadan Seberang Perai.

Mungkin cerita ini kelakar dan tidak masuk akal bunyinya, tapi buat yang menyahut seruan saya untuk berfikir tentang cerita ini, apakah pengajaran yang kita lihat dari cerita ini yang sering berlaku dalam masyarakat kita hari ini?

..nantikan seterusnya, kisah asal usul peribahasa "macam Belanda minta tanah"..

Khamis, 24 Disember 2009

..huzaifah itu sebenarnya lelaki..

Amaran: Penggunaan bahasa pasar yang melampau-lampau, ini bukan karya sastera, hanya coretan

..dan aku ada sorang kawan, nama dia Huzaifah. Aku panggil dia Huzai, ngan member-member len jugak. Huzai satu sekolah dengan aku sejak tingkatan 1. Dia satu dorm ZU. Waktu tu masing-masing masih suci, zaman waktu Miyabi masih lagi tengah isi borang interview mintak kerja dalam bidang perfileman.

Aku ingat Huzai ni waktu form 1 seorang yang agak 'slow'. Aku tak tau sebab perangai dia memang macam tu ka, tak pun dia kembar Forrest Gump ka, tapi aku rasa sebab utama dekpa panggil dia mandom waktu tu mungkin sebab otak dia tengah 'rewiring' dari Bahasa Sarawak ke Bahasa Kedah. Mungkin, tu teori aku.

Sebab Huzai ni datang dari Serawak. Bapak dia pindah kerja kat PFK Gurun. Aku rasa dalam banyak-banyak nama bapak, nama bapak Huzai paling femes. Abdul Rahman bin Abang Bohan- Fuh! Aku ingat lagi nama bapak dia, dia jugak nyaris pegang watak Abdul Rahman Limbong waktu pementasan penghayatan sejarah tingkatan 3-berkat nama bapak dia. Oh, lupa nak cakap, tengok nama 'Abang' kat keturunan dia tu pun dah boleh agak kan yang dia ni keturunan pembesar Sarawak. Dengar cerita dia keturunan Datu Patinggi Abang Haji Abdillah. Aku pernah nampak dia sengih sorang-sorang dalam kelas sambil pegang buku teks sejarah tingkatan 3(sat tunggu dulu, jangan cop dia gila lagi). Bila aku tanya dia segan nak kata mula-mula, tapi last-last tunjuk nama moyang dia dalam buku 'keramat' tu. Perghh!

Kes yang aku kata otak Huzai ni tengah rewiring bukan sebab pa. Sebab ada satu perumpamaan. Kalau lori bawa tin eksiden, yang keluar dari lori tu mestilah tin kan. Kalau lori tu berhenti perlahan-lahan, dah tentu tin tu tak keluar. Jadi moral cerita ni, kalau benda yang kita nak 'cover', akan tersasul juga kalau kita terkejut. Jadi nak dijadi cerita, satu hari Huzai tengah tidur. Kawan aku yang seorang lagi si Amet dengan niat membulinya menampar punggung Huzai. Lalu Huzai dengan marah menjerit "Siapa tampar burit aku?" (Buat yang faham bahasa Sarawak, sila explain).

Disebabkan bapa Huzai kerja kompeni minyak, maka Huzai ni boleh dikatakan sebagai agak berada. Maka dizaman budak-budak pakai walkman manual kat sekolah tu, Huzai dah pun pakai walkman digital. Pergh! Mantap. Aku ingat lagi walkman warna biru tu. Kalau nak rewind tape, tak payah tarik keluar kaset, boleh wat automatik. Dah la tu, walkman tu ada LCD display siap, 'first time' dalam hidup aku jumpa LCD display lain dari skrin kalkulator.

Pastu belum sampai lagi kocek mak bapak budak sekolah tu nak beli walkman digital, Huzai dah pun pakai Discman. Discman tu cap Sony jugak. Aku ingat sebab aku selalu pow Discman dia masa dia tidur. Selalu juga berebut dengan Pit sapa dapat dulu. Masing-masing tunggu sebelah katil sampai Huzai tidur. Kadang-kadang si Thariq buat celaka pegi book discman tu awal-awal. Tapi tak lama, sebab lepas tu Thariq beli sendiri walkman cap Tesco. Aku pun dah tak layan CD Eminem waktu tu, walaupun tengah berjinak-jinak dengan Blink 182 yang Huzai doktrinkan kat aku yang masih kekal sampai la ni.

Tak habis dengan Discman lagi, Huzai bawa pula satu hari tu PDA. Walawey! Aku yang nak beli walkman pun kumpul duit setahun sambil pejam mata lalu depan ko-op memang terkejut dengan benda alah 'touch screen' tu. Bapa aku pun tak pakai lagi. Dari PDA tu la aku faham apa itu Desktop, Palmtop, dan Laptop. Tu la first time dalam hidup aku pegang gajet yang tertera 'Windows Mobile'. Aku ingat lagi satu kelas fizik tu dekat lab, Huzai bagi aku pegang PDA dia untuk lukis gambar waktu belajar Electromagnetic Wave dengan Cikgu Fakhrul. Pergh, rasa macam anak perdana menteri yang belajar kat sekolah private kat bukit antarabangsa waktu tu dapat catat nota guna PDA. Dan kira-kira 5 tahun pastu aku rasa, baru la aku dapat merasa sendiri pegang PDA yang aku sendiri punya. Aku rasa sebab utama aku pakai Sony Ericsson Xperia waktu ni, dan agak anti-iphone mungkin sebab hati aku dah terpahat dengan PDA sejak Huzai bagi aku pegang PDA dia tu.

Mungkin ramai yang tak tau satu lagi fact istimewa tentang Huzai adalah, walaupun tak femes dan tak menonjol, Huzai adalah budak pertama yang pakai handphone dalam batch aku (bukan si ehem ehem tu). Huzai dengan low profilenya tak menunjuk kat orang. Hanya aku, Thariq, Amet, dan budak batch aku yang brapa kerat ja yang tau. Waktu tu aku tak ingat form brapa, tapi yang aku tau memang dia yang pertama pakai. Senior form 5 pun tak pakai lagi. Tapi sayang. Handset tu kena curi waktu dia caj kat bilik bagasi. Sebab ramai yang tak tau dia bawa handset, jadi ramai gak la yang tak tau dia pernah hilang handset. Dan tak lama apstu, baru la mula femes dengan aktiviti memburu handset oleh Cikgu Mardis akibat pengunaan telefon bimbit yang tumbuh macam cendawan lepas hujan, tu pun aku rasa handset Huzai tu la cendawan pertama yang membiakkan spora cendawan lain tu.

Huzai ngan aku sama-sama ahli kadet bomba sekolah. Waktu Kem Bomba peringkat negeri Perlis, kami usaha kuat nak dapat ke peringkat kebangsaan. Waktu tu saingan kuat. Biasalah, sekolah sains, mana kuat sangat lari. Sekolah pun kecil, makan pun makanan Dining yang dah tinggal zat karbon ja dalam tu. Memang agak susah. Kami macam risau juga tak dapat pergi kebangsaan. Bukan apa, penat-penat berlatih hitam badan, tak kan nak berenti sekerat jalan. Buat yang pernah ke Perlis, tau la kan macam mana cuaca sana.

Tapi atas tiket 'sekolah sains' yang sepatutnya 'berotak sains' dan bukan 'berjiwa insane', kami diberi jaminan untuk ke peringkat kebangsaan.

"Jangan risau, sekolah sains semua kita ambik p kebangsaan." Kata jurulatih bomba.

Wah wah! Tersenyum kami dijamin ke kebangsaan. Macam dapat tiket emas keluar penjara dalam Saidina!

Jadi kami pun tunggu pengumuman sebut nama orang yang dapat p ke kebangsaan. untuk laki ada 30 orang, perempuan 30. Jadi kami pun tunggu dengan sabar. Satu-satu sebut, nama budak sekolah sains, sekolah teknik, budak maahad, tapi last-last sampai ja 29, list tu habih. Aku naik pelik, Huzai lagi la. Pastu aku suruh Huzai p tanya. Huzai p tanya. Pastu jurulatih kata:

"Nama yang dalam ni ja dapat"

Huzai pun kecewa. Dia pun blah p dewan makan untuk lunch. Aku sayu ja tengok. Pelik betul, semua nama budak sekolah sains ada, Huzai seorang ja yang tak dak. Aku pun stay la nak dengar taklimat, yang akan diberi lepas dekpa umum nama budak perempuan.

Satu-satu dekpa umum nama budak perempuan. Sampai yang ke 30, tiba-tiba ada satu lagi nama ditambah kat bawah tu jadi 31 yang berbunyi:

"Huzaifah binti Abdul Rahman'

Aku nak tergelak macam nak mati waktu tu. Sebab sebelum tu memang ramai yang silap dengan nama Huzai tu. Sebab selama ni tradisi orang Melayu nama perempuan ada 'ah' kat belakang, jadi dengan dangkalnya ramai orang ingat semua yang ada 'ah' kat belakang tu nama perempuan, termasuklah Huzaifah. Benda ni bukan jadi sekali, tapi banyak kali, sampai setiap kali umum nama, memang kerja aku duk tunggu 'binti' tu disebut kat nama Huzai, walaupun memang terang lagi bercetak nama dia 'B' yakni 'Bin' dan bukan 'Bt'. Memang futuristik dan menongkah arus nama Huzaifah tu. (Huzaifah tu nama seorang sahabat nabi)

Aku tulis post ni sebab aku teringat kat Huzai setiap kali aku balik dari kelas. Satu row dengan rumah aku ni, rumah yang hujung sekali ada sebuah rumah yang ada kereta Citroen Berlingo. Setiap kali aku tengok kereta tu, aku teringat kereta Berlingo Huzai. Sebab tu satu-satunya kereta paling pelik pernah aku jumpa waktu kat Malaysia. Aku ingat apa la kereta ni, dengan bentuk macam foetus yang tak cukup bulan. Tapi bila sampai sini, baru la aku faham, banyak kereta kat sini yang design dia macam tu. Kira kereta tu agak futuristik la, sentiasa lebih kehadapan dari orang lain, sama macam walkman, Discman, Pda, handphone, dan nama Huzai tu sendiri.

Selasa, 22 Disember 2009

..kisah bulan bernama Pandora..



..dan sementara masih hangat dan panas bersama hati suka, ingin saya berkata Avatar adalah sebuah Cebisan Tuan! (Masterpiece)

Tapi saya tidak akan menulis tentang review seperti filem seperti kesan CGI atau jalan cerita, oh tidak.(Review yang lain boleh dibaca di sini)

Pertama kalinya saya ingin merasakan ketakjuban saya tentang ketelitian James Cameroon terhadap kelogikan filem ini. Bagi saya, filem ini 80% logik (2012 hanyalah 20% logik), cukup tinggi untuk filem fantasi. Bagi seorang peminat sains angkasa, amat mengejutkan kerana kebanyakan tempat di alam semesta ini yang berada dalam 'habitable zone' adalah seperti bulan Pandora (ianya mengorbit planet besar). (kebanyakan planet juga mengorbit bintang kembar seperti dalam Star Wars). Amat tinggi pengetahuan pengarahnya, bukan macam 'director' Tower 13 bodoh yang memaparkan 'meneropong Planet Pluto guna teleskop amatur'.

Kepelbagaian hidupan juga masuk akal. Seperti menggunakan Teori Darwin yang mengatakan 'most of the vertebra is made up of same skeletal framework', jika anda perhatikan tulang monyet, harimau, lembu, burung dan ikan sekalipun, ianya sama dari segi jenis tulang yang hadir, walaupun saiznya berbeza. Maka dalam Avatar juga, anda akan lihat 'harimau', 'kuda', 'monyet', dan burung itu juga punya 6 organ (samada monyet 4 tangan 2 kaki, harimau dan kuda 4 kaki depan 2 kaki belakang, atau burung 4 sayap depan 2 sayap belakang). Wunderbar!

Dan saiz Na'vi yang setinggi 10 kaki itu juga kena dengan graviti planet itu. Seperti kata General itu pada awalnya "The low gravity of this planet makes your body soft", ianya sama konsep kenapa ikan di laut itu saiznya besar gedabak manakala di darat kebanyakannya hidupan kecil (hanya gajah bersaiz besar). Ianya menyebabkan semua hidupan di Pandora itu rata-ratanya bersaiz besar. Dan tentulah, ada obor-obor terbang!

Dan sekarang, yang paling menarik, plot.

Kisahnya mudah. Sebuah syarikat intergalactic ingin melombong di kawasan orang asli, dan dalam proses itu mendapat tentangan orang asli.

Manusia vs Na'vi, buruan= Unobtanium

Macam pernah dengar bukan? Contoh terdekat saya beri:

Manusia = British
Na'vi = Melayu
Buruan = rempah, tanah, emas

Manusia =Israel
Na'vi =Palestin
Buruan =Tanah

Manusia =Orang Malaysia
Na'vi =Orang asli di Sarawak
Buruan =Empangan Bakun

Yeah! Anda mesti sudah dapat beri contoh sendiri sekarang. Dan 'it happens to be' barang buruan itu sebenarnya berada betul-betul di bawah kampung Na'vi. Dan ini menyebabkan konflik seterusnya bermula.

Manusia ingin ambil tanah itu. Aduh! Apakah bodoh, masakan si Na'vi mahu beri tanah tumpah darah mereka pada orang lain.

Manusia fitrahnya aman, dan diplomasi. Maka atas secebis dasar fitrah itulah konflik dimulai dengan rundingan.

Manusia bina sekolah, beri makanan, dan ajar English pada anak-anak Na'vi (kononnya 'eduation', padahal supaya komunikasi lebih mudah dan lebih senang mereka menjarah).

E.g
: Orang Yahudi mulanya mahu membeli tanah Palestin dari Sultan Turki
: British buka sekolah di Tanah Melayu dan meng-Inggeriskan anak-anak Melayu, konon atas nama kemajuan

Kemudian rundingan lidah gagal, maka rundingan seterusnya hanyalah dengan darah dan air mata. Manusia serang Na'vi

Maka pada masa ini, anda sudah dapat mengagak apa kesudahan contoh yang saya berikan.
(Kecuali dalam contoh empangan Bakun, harga konflik ini adalah masa)

Tetapi tidak, belum lagi berakhir!

Konflik ini diteruskan. Dengan manusia serang Na'vi. Na'vi yang tiada teknologi ini bertindak melulu dan bodoh dan enggan mendengar nasihat orang luar, walaupun nasihat itu masuk akal. Na'vi itu penuh dengan semangat, tapi sayang; ilmunya kurang, otaknya pun belum matang. Mereka melawan besi guna kayu, peluru dengan batu. Memang, tidak saya nafikan disini, semangatnya berkobar-kobar. Semangat itu perlu, dan wajib, tetapi semangat sahaja hanya akan membuahkan kebodohan meluru.

Maka diceritakan dalam lagenda, bahawa ketua terhebat mereka menunggang seekor burung yang besar dari jenis Toruk. Dia menyatukan mereka selepas 'The Great Sorrow'. Inilah lagenda mereka tentang ketua yang mereka nantikan. Tapi tiada seorang pun merasakan mereka adalah lagenda itu.

Maka Jake mengambil inisiatif. Dia orang yang dibuang kaum. Tiada siapa yang mahu mendengar katanya. Lumrah manusia untuk tidak mempercayai orang yang dibenci, melainkan orang itu datang dengan keajaiban yang dinanti. Maka dengan taktik perangnya dan pemahaman mendalamnya terhadap startegi:

"The predator always looks below, that they forgot to look what is above them"

Dia menjinakkan seekor Toruk. Kerana dia berani mencuba, dan percaya dia mampu. Dan kerana dia terdesak.

Maka dia pulang ke kaum Na'vi nya. Dengan menunggang Toruk. Mereka terperanjat, dan sekarang percaya padanya. Lumrah manusia kan? Baru percaya setelah nampak tanda di depan mata.

Maka Jake membuat startegi untuk menyerang manusia. Dia sedar mereka kurang dari teknologi, namun mereka menang dari segi bilangan. Maka dia mengumpulkan semua Na'vi dari segenap bulan Pandora untuk menyerang manusia.

Dan, perkara yang terakhir yang dilakukannya sebelum malam peperangan, adalah cuba meminta pertolongan pada Eywa, tuhan alam sekitar mereka. Walaupun tahu ianya tak mungkin berjaya, dan Na'vi sendiri tidak pernah meminta pertolongan Eywa untuk membunuh (kerana Eywa memelihara keseimbangan), Jake tetap melakukannya.

Dan sungguh, mereka berjaya. Semua bangsa Na'vi di Pandora bersatu, dan Eywa juga menolong mereka. Dan mereka berjaya mengusir manusia. Nampak mudah bukan?

Eh, anda terlupa untuk mengaitkan kisah manusia vs Na'vi ini dengan contoh sebelum ini.

Cuba kaitkannya dengan isu Palestin.

Ingatlah,

"The predator always looks below, that they forgot to look what is above them"

Ahad, 20 Disember 2009

..paris, je t'aime..

..dan ini adalah salah satu lagi bahagian yang menyentuh perasaan dalam filem Paris, Je T'aime.

">


Ironik bukan? Wanita itu menghantar anaknya sendiri ke nurseri awam dan membiarkan orang lain menjaga anaknya, sementara dia pula bekerja sebagai pembantu rumah dan menjaga anak orang lain secara 'private'.

Ketika anaknya menangis, dia mendodoikannya sambil tersenyum, dan membuat gaya mesra sambil memandang tepat pada anaknya. Akan tetapi pabila anak majikannya menangis, walaupun dengan dodoian yang sama, namun 'perasa' dan caranya amat berbeza. Tidak jauh juga saya katakan jika perasaanya juga jauh berbeda.

Zaman sekarang, suami isteri bekerja. Mahu beli rumah besar, kereta seorang satu. Suami kerja untuk tanggung keluarga, isteri kerja nak tolong suami. Memanglah, dah rumah hendak besar-besar, jaga status. Kereta pula hendak sorang satu, senang pergi kerja.

Dapat gaji, guna duit bayar orang gaji.

Adakah orang gaji itu menjaga anak kita dengan sepenuh hati seperti kita yang berkerja di pejabat bagai hendak mati?

Hidup ini ironik, dan juga pelik.

Khamis, 10 Disember 2009

..life is ironic 1..

..and u walks down a street when suddenly u saw a man on kis knee with his hand tied and mouth covered up, and another big, strong, 'muskulos' man hitting the tied man.

U asked the strong man. "What are u doing?"

"Owh I'm teaching this man about peace". He replied.

"Why do you hit him?"

"Yeah, because he might come into my farm and breake some of my fences"

"Wait, so this is not your farm?"

"Yes, this is his farm"

"Do he ever come near to your farm dude?"

"Mmm I think so, because yesterday I found out that some of my fence got broken so I figured out this must be his job"

"So u r telling me this is his land, and u came into his land, tied him up, covered his mouth, and hits him so that he would know about peace?"

"Yeah man, for peace!"

"Great, what a noble Job! Here I give u some reward for your great job. Well done man!"

Life is ironic, and sometime it is stupid.



..

Isnin, 7 Disember 2009

..dieser Junge..

..and that boy sat infront of the telly, watching the late news on TV2. His mom forbid him from doing that, but he still want to. He sneaks out of his room each night if he can, to watch the news of that 'used to be great' tv station. Sadly nowadays, no one watch that channel anymore, sadly.

He sat watching the telly. Each words was in English. He didnt understood any of it. But what do he cares? Only the images shown that matters. Through that news, at 11.40 each night, his eyes wont blink for that last 20 minutes of day.

The segment called 'Technology'.

Though he recognised it from the words 'teknologi', his interest was sown few years before when he was still in kindergarden.

Watching a cyllinder with an aeroplane attached to it, burst into flame and propelled to the sky in minutes, space news still bears his interest up until now, still now. And from that news on TV2, he knew and first learnt, what does 'space' stand for, and what does 'technology' is meant for.

But on one night there was a bit unusual news that kept his eyes captivated.

It was a news, but unlike any other news that spoke the same language as the news reader, this segment showed a man talking in a language that seemed odd to his ear. And that the newsreader will speak along with that man in a language called 'Inggeris'. He knew that those people that was examining a blind man eyes, and that attached a robotic or mechanical eyes to that man, was speaking another language. And that they are of different people from the NASA people.

And those people that invented mechanical eyes that enabled blind people to see, really opened up his own eyes. He felt very sad for blind people. For he knew that to be unable to see means to be unable to cross the street, like that time when he helped a blind man crossed the street. Oh, he was still in primary school at that time, he has so much to learn about the world. But he do know, that he knew the world from what he see. But what about the blind?

And he knew from that night, that those people that spoke that language might too hold the secret to his own ambition; to develop prostethic mechanical limb for the disable people. And he knew, they might hold the technology for the biggest disability that he ever knew:blindness.

And the last word that he remembered from that night, the only one that he still remembered now was a name of a country.

Germany.

After that night, he knew that he must learn about this so called people of 'Germany'.

And he do lots of reading, about everything, about Germany.

And then the Nazi came in, then Mercedes-Benz, Berlin, Prussia, Jerman, West Germany, and the black-orange-yellow flag. Everyhthing.

But being under influence of Japaneese movie 'Beautiful Life' at that time, he forgot about his ambition. He do have had some sort of ambiguity whether to opt for German or Japaneese, but being put into Japaneese class randomly by the teachers, he accepted it. And learnt Japaneese for 4 years.

But he still didnt forgot his ambition.

'Learn about citizen from their language'

That was what he had been taught in Theory of Knowledge.

'Vocabulary means knowledge of the people'. And he simplified it as 'Language is the people'. And he started to understood about 'Bahasa Jiwa Bangsa'

And now, he has chosen to pursue on his dream while doing his SSC. At least if he couldnt learn to be an expert in that language, he would have an idea of what does that language is all about.

And that boy learned from that news.

Space stands for ambition, and dreams. Technology is meant for life. Language, is the people. And people, build their life, from ambition.

Ich hei├če Hasrul Asvar, ich bin dieser Junge.

Rabu, 2 Disember 2009

..cita-cita, angan-angan..

..dan ketika saya baru bangun tidur bersama kemalasan untuk mengulangkaji pelajaran bagi menghadapi peperiksaan Jumaat ini, ianya datang tepat pada masanya bagi mengingatkan saya tentang cita-cita saya.


Nampak mustahil untuk dibina. Nampak seperti angan-angan yang dicipta oleh budak berusia 7 tahun selepas menonton Star Wars, tapi pada umur itulah saya mahu jadikan angan-angan itu sebagai cita-cita saya.

Orang lain telah membinanya, selepas ini, saya berharap giliran saya pula untuk mebinanya di Malaysia.

..selembut salju musim berlalu..

..dan post ini adalah post paling ntah apa-apa yang saya buat. Saja nak kongsi lagu. Enjoy.

OAG-Akustatik