Khamis, 14 Julai 2011

..diari..


..dan saya berlabuh dari satu laman ke laman yang lain, mencari-cari jika ada yang boleh dipakai.

Namun saya hampa ketika ini, ianya belum lagi siap, dan masing-masing sedang sedaya upaya membuat yang terbaik.

Nampaknya, lama lagilah kalau ada pun.

Nasib barang tua, sudah orang tak endahkan. Xperia X1 saya terpaksa bertahan untuk satu masa yang lama lagi.

Belum lagi ada orang yang menghasilkan ROM Android yang stabil untuknya.

Saya mahu-mahu mencuba cari kalau-kalau ada orang yang sudah keluarkan ROM Android untuk telefon PDA saya yang lama, Xperia X1. Sudah 3 tahun usianya. Namun ianya masih kukuh serta utuh dan berfungsi.

Saya akan bawanya jika keluar untuk berjalan, kerana Xperia ini sahaja yang dibekalkan dengan GPS tulen, yakni perkakasan GPS. iPhone tiada GPS, yang ada hanya A-GPS. Ianya agak tidak berguna kerana lokasi perlu ditentukan menggunakan pemancar telekomunikasi dan bukannya isyarat satelit seperti Xperia.

Saya sedang mencari-cari software baru untuk Xperia ini, mahu mencuba Android. Kerana smahu bertukar angin dari Windows 6.1. Bukan apa, saja suka-suka.

Namun setakat ini hampa, kerana semuanya masih lagi dalam pembangunan.

Ada yang sudah lengkap, namun masih tak stabil. Maka rata-rata pembangun 'software'(atau bahasa kasarnya penggodam haram) berkongsi program Android yang telah diubahsuai dan disesuaikan dengan Xperia X1 dengan para pelayar forum mereka. Bersama dengan perisian itu, mereka merekodkan proses dan pembangunan yang telah mereka lakukan dan mereka sertakan bersama log proses mereka itu.

Log, atau catitan proses atau rekod segala aktiviti, penemuan, masalah, penyelesaian, dan segala-galanya termasuk diari mereka disertakan agar para pembangun perisian lain dapat membacanya dan kemudiannya bertindak dari itu.

Log ini, adalah penting bagi menjamin kesinambungan pembangunan.

Log, adalah bahasa kejuruteraan untuk diari.

Diari, buku catitan harian.


*****

Hadiah nobel adalah hadiah tahunan yang diberikan kepada komuniti saintis untuk penemuan yang telah mereka lakukan yang akan menyumbang banyak kepada pembangunan sains di masa hadapan.

Contohnya tahun 2008 Osamu Shimomura dan rakan-rakannya menemui protein berkilauan yang boleh digunakan dalam bidan biokimia. Protein berkilauan ini, boleh dilekatkan secara kimia kepada molekul lain yang sebelum ini tidak boleh dilihat di bawah mikroskop cahaya kerana saiznya terlalu kecil, dan molekul ini tidak memancarkan cahaya dalam spektrum boleh nampak.

Penemuan ini membolehkan molekul yang sebelum ini sukar dikesan di bawah mikroskop untuk dilihat dan ini membuka bidang baru dalam immunohistokimia.

Hadiah Nobel, adalah untuk penemuan.

Penemuan.


*****

Jika anda bertanya, apakah definasi sains, masing-masing sukar rasanya memberi definasi sains. Saya sendiri pun kurang fasih untuk berbicara tentang sains.

Sains boleh jadi tentang corak (pattern).

Melihat semua sel di bawah mikroskop dan mendapati semua sel punya nukleus, membuatkan kita mengenalpasti corak umum dalam sel, bahawasanya sel punya nuklues.

Mencerap bintang dan mendapati semua bintang menghasilkan spektrum elektromagnetik hidrogen, membuatkan kita mengenal corak dan menyimpulkan bahawa bintang asalnya gas hidrogen.

Namun apa yang saya tahu tentang sains adalah, para saintis bukanlah orang yang tersangat pandai dan berambut serabai seperti Albert Einstein.

Sains, adalah penemuan. Saintis adalah orang yang menemui. Sepertimana Newton menemui persamaan untuk mengira graviti, Hook menemui sel, dan Einstein menemui kesan fotoelektrik, itulah definisi sains.

Sebab itu jugalah, hadiah nobel diberikan kepada penemuan saintifik.

Scientific discovery!


*****


Penemuan itu, direkodkan.

Pada masa dahulu, di mana sains masih lagi di peringkat keanak-anakan dan hanya segelintir sahaja orang berkecimpung dalam bidang eksperminetasi dan penemuan, sains adalah satu cabang yang asing.

Rata-rata masyarakat masih di dalam bidang pertanian bagi meneruskan kehidupan. Sains hanyalah untuk golongan atasan yang punya banyak duit dan dapat membayar untuk makanan yang ditani oleh orang lain. Maka saintis tidak perlu bertani untuk makan, mereka mampu membayar untuknya.

Sains yang masih lagi asing membuatkan ianya penting untuk saintis mencatat semua penemuan, kerana tak ramai orang yang tahu tentang sains. Apabila sains dicatat, jika semasa hayat seseorang saintis itu dia tidak bertemu perintis, sekurang-kurangnya jika dia mati pada masa hadapan akan ada perintis yang membaca penemuannya dan meneruskan eksperimentasinya.

Ditambah juga dengan budaya orang Eropah yang menyimpan dan menulis diari, maka sains berkembang dan kekal di dalam komuniti itu dan tidak mati dengan matinya saintis itu.

Catatan, diari ini juga dipanggil jurnal.

Jurnal adalah catatan seseorang saintis tentang penemuannya.

Maka dari budaya menyimpan diari, jurnal inilah datangnya jurnal-jurnal penyelidikan yang kita baca sekarang. Dari situlah datangnya istilah 'journal' dan bukannya laporan makmal (lab report) seperti yang kita siapkan semasa zaman persekolahan, walaupun hakikatnya adalah benda yang sama.

Jurnal untuk merekod penemuan, adalah kunci utama sains.

Tidak jauh saya katakan, jurnal itu adalah sains.


*****


Journal, hasil penulisan, ditulis dalam setiap kali penemuan sains dilakukan.

Journal ini juga menjadi kayu aras pengukur tahap sesuatu universiti di dalam liga.

Tidak nafikan terdapat banyak 'ranking', atau peletakan tahap antara universiti bagi mencerminkan di mana tahap universiti-universiti itu. Terdapat 'ranking' dalam bidang pengajaran, terdapat 'ranking' dalam bidang pencapaian akademik pelajar. Namun 'ranking' utama yang saya percaya betul-betul mencerminkan tahap pencapaian universiti itu adalah 'ranking' dalam pencapaian penyeldikan mereka.

Lebih banyak penyelidikan di buat, lebih tinggi tahap universiti itu. Lebih banyak penemuan dibuat, lebih tinggi darjat universiti itu.

Dan penyelidikan dan penemuan ini diukur dalam berapa banyakkan jurnal yang berkualiti dikeluarkan.

Semua universiti dalam 'top 100' menghasilkan jurnal yang dikeluarkan dalam jurnal-jurnal antarabangsa.

Jurnal, menjadi penanda ukur pencapaian universiti. Jika anda tertanya-tanya kenapa universiti Malaysia semuanya berada di tahap rendah-rendah, cuba anda masuk ke laman carian jurnal dan lihat sendiri berapa banyakkah jurnal dari universiti Malaysia.

Jurnal, tulang belakang sains, menjadi kayu ukur pencapaian universiti.

*****

Prinsip ekonomi terlalu panjang untuk diceritakan. Juga prinsip sains.

Namun saya pasti anda semua tahu apakah kepentingan sains kepada masyarakat.

Kuatnya Jepun semasa perang dunia ke-2 tidak dinafikan kerana Jepun punya kereta kebal, kapal terbang, senapang dan bom yang tidak dihasilkan oleh negara Asia lain. Oleh itu, walaupun China, jiran Jepun punya rakyat berkali ganda lebih tinggi dari Jepun, mereka kalah kepada bahaman negara matahari terbit itu. Semua peralatan ini dihasilkan dengan pengetahuan sains.

Kini Jepun, walaupun kalah dalam perang dunia kedua, bangun semula sebagai kuasa ekonomi yang mengeksport barangan fenomena seperti Playstation, kereta Honda, Toyota, Nissan, dan lain-lain.

Russia di zaman Sovietnya juga serupa. Mereka punya teknologi tinggi sehingga mampu menghasilkan bom hidrogen, program angkasa dan bermacam-macam lagi sehingga digeruni Amerika.

Amerika Syarikat, United Kingdom, German, dan lain-lain lagi dibina diatas ekonomi yang kukuh yang tumbuh dari penemuan sains.

Sains, adalah nadi mencipta produk baru yang akhirnya boleh dijual dan merancakkan ekonomi. Sains juga adalah batu asas kekuatan negara dengan penciptaan alat-alat ketenteraan.

Dan bermacam-macam lagi.

Anda sendiri tahu apakah kepentingan sains.


*****

Namun apa yang saya ingin kita fikirkan sekarang bukanlah tentang kepentingan sains.

Ianya adalah kritikan dan kepincangan masyarakat kita.

Jurnal, asas sains, ditulis dalam bahasa.

Bahasa sesebuah bangsa.

Setiap universiti dalam 'ranking' tertinggi 100 menghasilkan jurnal dalam bahasa negara masing-masing.

Namun itu tak bermakna universiti mereka itu rendah tahapnya.

Bahasa di dalam jurnal menjadi tunggak utama penyampaian idea, idea sains. Bahasa secara tidak langsung adalah pemacu sains, yang kemudiannya memacau ekonomi dan kekuatan negara itu.

Kini ramai ahli-ahli bahasa mengutuk keras peminggiran bahasa Melayu sebagai penyampai ilmu.

Namun salah siapakah sebenarnya perkara ini berlaku?

Adakah kerana salah kerajaan yang bertindak meminggirkan bahasa kita sendiri dari universiti kita?

Adakah kerana para saintis kita sendiri yang menulis di dalam bahasa Inggeris?

Atau adakah kerana salah ahli bahasa itu sendiri yang lebih gemar menulis novel cinta dan kritikan, tanpa ada usaha untuk berkecimpung dalam sains dan penyelidikan?

Kemajuan tamadun Islam salah satu faktornya adalah kerana kemajuan ilmu pada masa itu. Ilmu-ilmu ini banyak datangnya dari tamadun Greek dan Rom yang mengalamai keruntuhan. Namun khalifah tidak menyuruh ilmuan untuk belajar bahasa Greek dan Rom dan melakukan penyelidikan dalam bahasa Greek dan Rom, khalifah menyuruh ilmuan menterjemah buku-buku asing ke dalam bahasa Arab, dan dari situ rakyat marhaen mampu membaca dan mengembangkan ilmu itu dalam bahasa yang mereka gunakan dalam fikiran dan otak mereka.

Saya mengkritik secara terbuka peranan ahli-ahli bahasa yang hanya tahu duduk menulis novel-novel cinta, novel-novel perasaan dan kritikan sosial tanpa ada usaha langsung menterjemah buku-buku agung. Kebanyakannya langsung tidak tahu bagaimana sains itu berfungsi dan berkembang, namun hanya tahu mengkritik semua pihak kononnya tiada usaha yang diambil.

Namun saya sedar, kritikan tidak akan ke mana-mana tanpa usaha.

Saya impikan buku-buku sains di perpustakaan sekolah saya dahulu, yang memungkinkan saya membaca tentang sistem solar, sejarah dunia, dan berbagai-bagai lagi ilmu sains dalam bahasa Melayu, bahasa dalam pemikiran saya. Bahasa yang saya gunakan dalam otak saya untuk berfikir. Saya mengimpikan buku-buku agung, jurnal-jurnal dan tesis di dalam bahasa Melayu yang dapat dibaca oleh orang kampung yang memahaminya dan kemudian mengaplikasikannya.

Apa yang kita perlukan untuk memajukan bahasa Melayu bukanlah penulis, yang merupakan ahli bahasa, ahli sastera dan sasterawan yang menulis buku bahasa Melayu.

Apa yang sebenarnya kita perlukan adalah saintis yang juga ahli bahasa, ahli sastera dan sasterawan yang menulis di dalam bahasa Melayu.

2 ulasan:

  1. salam...jdi bgaimana?yg dh ceburi dirinya dlm bdang prubtan mhupun sains,nk ke bralih ke bdang sastera??mgkin bleh tpi xramai...mgkin saudari jga bleh cba...discovery of science,channel 554...

    BalasPadam
  2. ko ada pemikiran yg sama dgn aku. aku ada cita2 nak giatkan penterjemahan buku2 berbahasa inggeris ke dalam bahasa melayu, kemudian permudahkan lagi smpai org2 kampung pun bleh faham. apa kata kita mula dari langkah awal? macam contohnya, ambillah masa sket utk terjemahkan kandungan wikipedia english ke bahasa melayu. pastu renovate blog ni jadi blog terjemahan dan permudahkan penerangan. aku tengok ko ada bakat terangkan something difficult dgn cerai beraikan dia pada bentuk2 yg mudah dihadam. aku sendiri pun jadi faham dgn post ko pasal astronomi yg pada aku sblm ni agak susah nak paham.

    BalasPadam