Jumaat, 10 Disember 2010

..tragedi Disember..

..dan sejuk namun saya redahi malam itu pulang. Jam baru pukul 6 petang, tapi suasana gelap, dan sejuk.

Tarikh hari ini adalah 10 Disember 2009, hari Khamis. Kira-kira dua minggu lagi untuk soltis musim sejuk, yakni waktu maam terpanjang untuk tahun ini. Sebelum waktu siang mulai memanjang.

Malam masih lagi panjang ketika ini. Subuh tamat kira-kira pukul 7.50 pagi, dan Maghrib pukul 3.50 malam. Kira-kira 8 jam siang, dan 16 jam malam.

Maka pukul 6 petang sudahpun gelap segelap tengah malam. Pada waktu ini juga keadaan mendung serta 'gloomy'. Tidak ramai orang berada di luar rumah dan berjalan-jalan. Salji juga masih tebal. Tiada siapa yang mahu berada di luar rumah ketika ini. Sejuk , gelap, basah.

Saya cuba mengingati kembalik frasa-frasa Bahasa German yang baru saya belajar tadi sambil berjalan pulang ke rumah. Baru 4 hari belajar dan saya dapat rasakan otak saya sedang berkembang dan wayar-wayar baru sedang terbina di dalam litar otak saya. BElajar bahasa baru adalah antara gabungan terbaik rasanya untuk pengembangan otak. BAgaimana proses menghafal perkataan baru, peraturan tatabahasa dan menggerakkan motor mulut untuk menuturkannya pada masa yang sama. Kerja yang sangat kompleks!

Saya dapat merasakan seperti otak saya seperti otak seorang kana-kanak yang sedang bermain lego sambil berimiginasi lego yang dibinanya dalah sebuah kapal angkasa yang terbang di sekeliling Ultraman yang bersedia menembak raksasa, dan pemandu kapal angkasa penuh gaya itu adalah kanak-kanak itu sendiri.

Setibanya di rumah, saya membuka pintu rumah, membuka kasut dan meletakkanya di rak.

Saya menuju ke bilik dan membuka pintu bilik.

Pabila terbuka, satu sapaan angin sejuk menimpa ke muka. Aneh rasanya, kerana angin sejuk segar itu tidak mungkin bertiup di dalam bilik.

Pabila saya melihat di atas meja saya dan mendapati laptop saya tiada, dan melihat tingkap yang asalnya terkunci kini terbuka, hati saya merudum.

Seseorang telah memecah masuk ke rumah saya dan melarikan laptop saya.

Fikiran saya terkosong.*****

Saya berbaring di atas sofa di ruang tamu itu sambil badan diselimuti 'sleeping bag'.

Otak saya bercelaru dan pada masa yang sama kosong.

Pegawai polis itu tiba selepas 1 jam saya menelefon polis, walaupun balai polis sebenarnya hanyalah 30 langkah dari rumah saya!

Dia seorang wanita. Tipikal bagi pegawai polis di sini, mereka berbadan besar. 'Boot' yang dipakainya juga nampak berat. Ini belum tentera mereka lagi. Tentera simpanan mereka, atau juga seperti tentera wataniah kita, lengan tentera wanita mereka lebih besar dari paha saya. Memang perang kita tentu akan kalah dahulu.

Tapi sayang. Jikalau encuri itu masih berada di dalam rumah saya, dan saya menelefon mereka untuk menangkapnya, tentu sempat dahulu pencuri itu melarikan diri kerana masa sejam yang diambil untuk datang. Harap-harap polis berkuda itu lajulah sikit mungkin.

Polis itu datang memeriksa dan memberi nasihat. Dia memeriksa tingkap di mana pencuri itu masuk. Tingkap itu telah dikopek dari luar menggunakan penyodok atau 'shovel' yang entah dari mana datangnya.

Polis itu bertanya kalau-kalau saya terlupa mengunci tingkap itu. Soalan itu membuatkan darah saya membuak-buak, kerana tingkap itu langsung saya tidak pernah buka. Kerana ia berkunci. Dan syarikat tuan rumah itu langsung tidak pernah memberi kuncinya.

Sayarikat itu adalah Samara.

Memang syarikat celaka.

Oleh sebab tingkap itu ketat dan tak dapat ditutup, maka polis itu menelefon Sama supaya menghantar juruteknik untuk datang menutup tingkap itu.

Bagaimana hendak menutup sedangkan tingkap itu langsung tidak boleh dibuka sebelum ini?

Polis itu menghubungi forensik bagi mendapatkan bahan bukti. Namun amat malang kerana forensik tidak dapat datang malam itu kerana sibuk katanya. Dan dia perlu datang besoknya.

Polis itu melarang saya tidur di dalam bilik itu, kerana tidak mahu menggangu bahan bukti. Malahan ianya sangat sejuk kerana tingkap tidak tertutup.

Saya tidur di atas sofa, sambil memikirkan tentang laptop saya, segala fail yang telah saya simpan semenjak 3 tahun dahulu yang dipindahkan dari laptop lama, dan juga tugasan yang perlu saya siapkan.

Entah bagaimana saya tertidur di dalam keributan itu. Mungkin, kerana kecenderungan saya untuk tidur setiap kali berasa tertekan. Atau mungkin, mungkin kerana saya sudah tidak mahu peduli.

Besoknya pegawai forensik datang. Membuat kerja acuh tak acuh. Mengambil cap jari pun hanya satu tompokan, walaupun jelas tempat lain ada cap jari yang punya 5 jari.

Siapa kata polis di negara maju lebih baik dari negara kita? Kita terlalu memuja negara barat sehingga mnghina negara sendiri, sehinggakan menjadi dungu memandang sebelah mata kerja polis dan memandang hina orang yang menjaga keamanan negara kita itu dengan beranggapan mereka itu tali barut syaitan. Jahil.

Satu minggu selepas itu, merupakan 7 hari yang paling menyeksakan dalam hidup saya.


*****

Segala kerja saya semua hilang. Dan saya sedang berjalan seorang diri meredahi salji tebal di atas jalan yang becak dan sejuk. Suhu -10. Hingus saya sudah membeku. Tangan dan kaki saya sakit kerana kesejukan. Saya berulang-alik setiap malam ke kluster komputer untuk membuat kerja yang perlu di hantar.

Saya masih ingat lagi keadaan saya ketika itu. Tidak terurus. Badan lemah longlai kerana tidak cukup tidur. Setiap saat yang saya lalui adalah bagaikan berjalan di dalam terowong hitam yang tidak berpenghujung. Saya cuba sedaya upaya mengharungi satu minggu hari-hari itu dengan tabah.

Otak saya bagaikan lesu yang amat. Pada minggu itu juga ada peperiksaan Inividual and Population topik statistik. Topik yang saya paling saya tidak faham di mana pangkal dan hujungnya semenjak saya di tingkatan 4 lagi. Saya terpaksa berulang alik ke kluster komputer untuk melakukan ulangkaji kerana semua nota berada di web universiti dan saya tiada komputer. Nota yang saya simpan juga sudah tiada kerana semuanya berada di dalam laptop.

Saban malam saya mengharung sejuk dan gelap untuk ke sana. Meredah seorang diri di dalam kesayuan hati yang hampir bagaikan hendak menangis kerana keserabutan otak saya ketika itu.

Tidak cukup dengan peperiksaan I&P itu, otak saya pada masa yang sama perlu mempelajari bahasa German tuagasan yang saya sedang lakukan. Belajar bahasa German dari 0% hingga ke mampu bercakap dengan pesakit dalam bahasa German dalam 2 minggu, menghafal 500 kosa kata dan tatabahasa asas bahasa German yang dua kali lebih susah dari bahasa Inggeris itu, dan melakukan kerja rumah yang diberikan tutor pada masa yang sama, dan melakukan tugasan menyiapkan 'self reflection' setiap hari bersama bukti selain daripada mengingati dan menulis semula 'self reflection' yang hilang bersama laptop, cukup untuk meberatkan otak saya.

Saya sebenarnya 'enjoy' dengan perkara-perkara itu sebelum laptop saya itu dicuri, namun kini tanpa laptop di bilik dan saya terpaksa berjalan seorang diri malam-malam membuatkan dunia saya ini terbalik dari keputihan awan ke kehitaman perut bumi. Dan dunia saya ketika ini tunggang langgang.

Saya mempunyai masalah tidur semenjak sekolah lagi. Setiap kali di rumah, saya kaan tidur 2 jam, terjaga dan buat kerja 2 jam, dan tidur 2 jam dan seterusnya. Saya menyukainya begitu. Dan itu rutin saya. Namun setelah pertistiwa itu, segalanya terganggu.

Terpaksa ke kluster sudah cukup memakan waktu tidur petang saya, dan dalam keadaan mengantuk itu saya cuba menggagah diri untuk melakukan tugasan saya. Dan hampir pukul 12 tengah malam saya masih menggagahkan diri menahan mengantuk cuba melakukan semua itu.

Saya masih ingat pada suatu malam, dalam keadaan mengantuk, sejuk, lapar, sakit badan itu saya terpaksa pulang pada pukul 1 pagi untuk tidur. Dan dalam keseorangan itu sekumpulan orang mabuk sedang berjalan dalam jalan yang sama dari arah bertentangan. Pabila mereka ternampak saya, mereka menjerit-jerit. MElihat tubuh mereka yang tiada langsung rupa pelajar universiti dan lebih mirip kepada 'chav' atau golongan penjahat pembuat masalah, saya menjadi takut dalam keadaan ketidakstabilan emosi itu. Saya membelok dan mengambil jalan yang sangat jauh untuk pulang ke rumah agar tidak dekat dengan mereka.

Dan saya masih ingat juga bagaimana pada satu hari saya pulang untuk tidur dan ada senior yang datang. Mereka bersembang kuat sehinggakan saya tidak dapat tidur langsung selama hampir 3 jam.

Bagaimanakah perasaan anda, jika anda sedang tertekan, keletihan, mengantuk dan cuba berehat dan tidur di dalam bilik anda, namun ada orang di ruang tamu sebelah bilik anda ketawa berdekah-dekah dan tidak 'considerate' langsung?

Saya masih ingat perasaan itu.

Dan bermula hari Selasa, saya mulai sakit kepala dan mula berasa tidak sihat. Akhirnya tekanan perasaan yang saya alami telah mula menberi kesan kepada fizikal saya.

Pada pagi hari Rabu, dua hari sebelum tamatnya tugasan saya, dan pagi peperiksaan I&P saya itu, merupakan kemuncak tekanan perasaan saya.

Tiada apa di dalam kepala saya ketika itu tentang I&P.

Ketika pukul 11 pagi itu, saya mengambil wuduk, membentangkan sejadah, dan bersolat hajat semoga urusan saya dipermudahkan.

Dan di dalam doa saya itu, saya telah menangis teresak-esak kepada tuhan.

Saya tidak ingat bila kali terakhir saya menangis, mungkin beberapa tahun dahulu akibat masalah keluarga.

Dan di dalam kesejukan itu, saya merasakan tubuh saya panas dengan linangan air mata itu. Dan setelah meluahkan segala-galanya kepada Allah yang Maha Esa, saya merasakan seperti segala beban dari atas badan saya ini diangkat serta merta. Saya tahu jauh di dalam hati saya bahawa Allah akan memakbulkan doa saya.

Saya berangkat dan mengambil peperiksaan meskipun tiada apa-apa dalam kepala saya tentang I&P itu.

Setelah itu di dalam dewan kuliah, seorang rakan saya Hazman menegur, "Apasal muka kau ni nampak macam sakit?"

Saya diam. Tiada kata yang mampu mengungkapkan bebanan saya ini.

Saya teringat ketika saya melintasi koridor di Medic School itu, terdapat 3 orang sedang berjalan dan sedang ketawa. Di papan kenyataan itu tertulis satu iklan, "Do you know, 1 out of 4 peoples is in depression?". Ada 4 orang di situ, dan terdetik di hati saya, adakah hidup ini satu kebetulan?

Setalah seminggu laptop saya dicuri, pada malam Khamis itu merupakan malam terakhir untuk menyiapkan tugasan dan menghantarnya kebesokan harinya.

Dalam keadaan sakit kepala, loya, sejuk, letih, sakit badan, mengantuk saya menyiapkan kerja saya di kluster komputer.

Tugasan saya itu dibuat dengan halai balai. Tatabahasa tunggang langgang, dan semua ayat German saya menggunakan 'Google Translate'. Saya hanya mahu 'D' untuk tugasan itu. Kerja itu saya buat sekali harung, tanpa menyemaknya semula untuk kesalahan. Saya hanya mahu menyiapkannya dan menghantarnya. Ketika saya menaip perenggan terakhir itulah saya rasakan detikknya. Tekak saya loya teramat. Lalu saya memutuskan untuk pulang ke rumah dan menyiapkan perenggan akhir 'reflective log' itu besoknya.

Setibanya saya di rumah, ketika itulah tuhan memakbulkan doa saya.

Saya berlari ke tandas tingkat atas menuju ke mangkuk tandas kerana hendak termuntah.

Tuhan memakbulkan doa saya malam itu. Dengan membuatkan saya muntah.

Bukan sebarang muntah.

Ianya adalah 'projectile vomiting'.

Setelah muntah itu, segala otot-otot di badan saya terasa sakit terutama abdomen saya yang mengejang. 'Projectile vomiting' adalah petanda satu penyakit di sini yang dipanggil 'winter vomiting'. Ianya adalahpenyakit yang sangat pantas berjangkit yang disebabkan virus. Ianya berjangkit seperti selesama, namun simptomnya seperti taun dengan cirit-birit bersama muntah yang diistilahkan sebagai 'projectile vomiting' merujuk kepada muntahnya yang terpancur keluar seperti pistol air.

Setelah muntah itu, saya tertidur keletihan. Tidak mampu menyiapkan tugasan saya.

Oleh sebab salah seorang rakan saya telah terkena penyakit itu, maka tutor saya telah melarangnya datang ke kelas kerana ianya sangat mudah berjangkit. Dan disebabkan pada hari Rabu itu saya tidak ke kelas kerana sakit kepala dan demam, tutor saya juga mengesyaki saya dijangkiti penyakit yang sama.

Keesokkan, hari Jumaat saya ke klinik berjumpa doktor. Saya mendapat cuti sakit dan Medic School berkata saya boleh menghantar tugasan itu selepas cuti Krismas.

Saya terlantar di atas katil selama 3 hari kerana terlalu letih untuk bergerak. Saya masih ingat salji hari itu yang gebu dan tebal. Menandakan cuti istimewa untuk mereka yang telah menghantar tugasan saya. Namun bukan saya. Bukan untuk saya.

Setelah 5 hari berbaring di atas katil, saya bergerak semula ke kluster komputer. Saya menyemak kembali, dan mengatur kembali dan menaip semula sambil membuang 'sampah-sampah' halai balai yang telah saya taip sebelum itu.

Menjelang malam tahun baru 31 Disember, saya telah menyiapkan tugasan saya. Bunga api malam 1 Januari itu menandakan cuti saya bermula. Walaupun singkat.*****

Saya masih ingat bagaimana perasaan ketika itu berjalan di dalam salji tebal, sejuk mencecah -10 darjah selsius, sangat mengantuk, sakit badan, dan sakit kepala. Dan saya masih ingat bagaimana saya menangis pagi itu memohon rahmat Allah.

Syukur Alhamdulillah kerana saya mendapat B untuk kedua-dua peperiksaan I&P dan tugasan SSC saya itu.

Saya telah membeli komputer baru musim panas yang lalu. Serik dengan laptop. Saya membeli komponen PC dan membinanya sendiri setibanya saya di sini bulan September yang lalu. Biarlah berat, asalkan orang tak dapat angkat.

Saya juga masih ingat, bahawa saya telah berdoa supaya si pencuri laptop itu kemalangan digilis kenderaan tetapi tidak mati, hanya berada di dalam lock-in syndrome.


Iklan (hoho)PC baru saya. Diberi nama 'Makoto Shishio', sempena watak terkuat anime Samurai X. Dinamakan begitu kerana saya menyangkakan ianya akan cepat panas kerana menggunakan pemproses AMD, namun ianya langsung tidak panas (Makoto Shishio terbakar akibat kepanasan badannya sendiri). Rahsianya? Corsair H50 Water cooling dan dipasang dengan spesifikasi 'push and pull' menggunakan dua kipas Scythe Ultra Kaze 38mm 3000rpm. Suhu maksimum tanpa OC= 16 Darjah celcius normal load

AMD Phenom II X6 1090T
MSI 890FXA-GD70
4GB Corsair Dominator DDR3
ATI Radeon 5770 Vapor-X Sapphire
1TB Western Digital
Cooler Master Silent Gold 1000W
Antec 1200


Tiada ulasan:

Catat Ulasan